Intoneren

In het algemeen wordt met de term intoneren het egaliseren van de klank bedoeld. Het gaat niet alleen om de gelijkmatigheid van de klank maar vooral de sterkte van het geluid.

Een gescheiden intoneren naar klank en geluidssterkte is niet mogelijk. Het is niet voldoende om alleen voor een gelijkmatige geluidssterkte (bijv. mezzoforte) te intoneren. De klank dient ook bij een andere aanslag gecontroleerd te worden. Van het grootste belang is een goed gereguleerd instrument (zie hoofdstuk afregelen). Een slecht gereguleerd instrument kan niet gelijkmatig worden aangeslagen dus niet gelijkmatig worden geïntoneerd.

Alvorens te kunnen intoneren moeten de hamerkoppen eerst met een schuurhoutje of schuur- papier worden geschuurd, in een druppelvormig model. De hamerkopkern moet precies boven het aanslagpunt zijn. De hamerkop moet alle drie de snaren van het koor gelijktijdig raken.

Als vanzelfsprekend is het mogelijk om bij het stemmen een enkele hamerkop te intoneren indien dat nodig is. Kosten voor het intoneren gaan in overleg.